Med hjälp av en form av klassisk Nigeriabrev kombinerat av nätbedrägeri har kriminella lyckats lura en stor mängd personer i Queensland, Australien, på stora mängder pengar. De drabbade trodde sig ha vunnit mycket pengar på ett Facebook-lotteri och föll rakt i fällan.
Sammanlagt gav personerna bort gissningsvis motsvarande flera miljoner kronor till nätbedragarna, i tron om att de betalade avgifter för att frigöra lotterivinsterna. Jag tycker det kan vara värt att ta upp det här för att påminna om att alla inte är immuna mot bedrägerier på nätet.
När jag skriver om olika former av nätbedrägerier, är det alltid en del läsare som ifrågasätter huruvida det finns någon som verkligen faller för sådant här. Tyvärr är det in te så – det bevisar inte minst det kända telefonbedrägeriet med fejkade Microsoftsamtal. Eller de här fallen i Australien.
De allra flesta som läser den här bloggen är av högre IT-kompetens än genomsnittet, och då är det lätt att tro att alla har samma grundläggande kunskaper. Därför tycker jag det är viktigt att påminna om det. Vi har ett visst krav på oss att sprida vår kunskap till vänner och bekanta som inte kan lika mycket.
Nu kan jag hålla med om att bedrägeriet i Queensland, Australien känns som något som inte borde kunna ske idag. Jag trodde de allra flesta hyfsat utbildade kände till Nigeriabrev idag. Men uppenbart har jag fel.
Falska Facebook-kreditkort
En av de drabbade i Queensland förlorade så mycket som motsvarande 665000 kronor på det här påstådda Facebook-lotteriet. Men de flesta verkar ha förlorat pengar i nivån av ett antal tusenlappar. Vilket onekligen är tillräckligt surt.
Bedragarna har använt sig av en väldigt klassisk typ av bedrägeri. Man har kontaktat användare på Facebook och lurat dem till att tro att de vunnit cirka 50 miljoner kronor i ett Facebook-lotteri. För att frigöra lotterivinsten har ”vinnarna” dock begärts betala en summa pengar i administrativa avgifter.
De som betalat har sedan pressats på ytterligare pengar i nya ”administrativa avgifter” och liknande. Och i tron om att de verkligen har vunnit, har de sedan betalat allt mer pengar till bedragarna.
En del av offren har till och med fått falska kreditkort med Facebook-logotypen på sig, vilket lurat dem att ytterligare tro på att lotteriet är legitimt. De har sedan blivit omtalade att betala 50000 kronor för att slutligen aktivera kreditkortet…
Den här typen av bedrägerier är svåra att motverka på något annat sätt än kunskap. Kritiskt tänkande och grundläggande kunskaper om säkerhetstänkande är det viktigaste skyddet mot bedrägerier.
Källa: Itnews
Fler artiklar om bedrägerier
- Chrome kommer snart varna för Man-in-the-Middle-attacker
- 9 bästa sätten att säkra din dator mot hot!
- Varning för erbjudande om iPhone för 1 krona!
- Varning för Facebook-bedragare som lurar till sig bankinloggning!
- Nytt bedrägeri – svenska Playtation-användare lurade på pengar
- Allvarliga bedrägerier på nätet ökar under 2016
- 6 goda råd för att skydda dina lösen och bankkort mot tjuvar på Internet!
Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!