Om du har en blogg, eller någon annan form av sajt där du kontinuerligt publicerar nytt material, ska du absolut överväga att lansera ett nyhetsbrev via e-post. Det är ett utmärkt sätt att knyta en kontakt med dina besökare, och ett hyfsat väl genomfört nyhetsbrev ger dig mycket trafik.
Ett nyhetsbrev är inte speciellt svårt att hantera om du skaffar en bra tjänst som tar hand om prenumerationer, utskick och statistik. Skapar du en bra rutin i din utgivning, kommer utskicken att få dina prenumeranter att återkomma till din sajt. När du skickar ut ditt nyhetsbrev kommer det bara att ta en liten stund innan du kan följa hur antalet besök skjuter i höjden.
Med ett nyhetsbrev kopplat till din sajt, får du en utmärkt kanal för att kommunicera med dina besökare. Kan du bara lyckas samla ihop en bunt prenumeranter, kommer varje utskick av nyhetsbrevet att resultera i många besök. Den lilla slant som det kostar att köpa en tjänst för nyhetsbrev tjänar du snabbt in på dina eventuella annonser.
En del självutnämnda Internetexperter hävdar att e-postbaserade nyhetsbrev är en död marknadsföringskanal. Att nyhetsbrev irriterar mottagarna och att de fastnar i spamfilter. Men det är inget annat än en bitter myt, säkerligen odlad av personer som försökt men misslyckats på grund av bristande kompetens.
För visst kan ett nyhetsbrev via e-post resultera i att mottagarna blir irriterade, och visst kan det fastna i spamfilter. Fast om detta sker har man genomfört projektet fel.

Med rätt kunskaper och rätt teknik kan du skapa ett framgångsrikt nyhetsbrev till din sajt, som genererar många besök.
Myter och hur du undviker fallgroparna
Du undviker irritation bland dina prenumeranter genom att se till att ingen som inte aktivt beställt en prenumeration får nyhetsbrevet. Lösningen är så kallad dubbel opt-in, vilket betyder att det inte räcker att fylla i sin e-postadress på din sajt, utan den blivande prenumeranten måste även godkänna beställningen via ett bekräftelsemejl. På så sätt riskerar du inte att registrera adresser som någon annan än e-postadressens ägare fyllt i.
Du ska även naturligtvis aldrig lägga in e-postadresser tillhörande personer som inte aktivt angivit att de vill ha ditt nyhetsbrev. Köp aldrig adresser från andra nyhetsbrev, kundregister och dylikt.
Vad gäller spamfilter skulle jag ljuga om jag sa att det inte är ett problem för utgivare av nyhetsbrev. Att helt undvika att fastna i ett spamfilter är omöjligt – vissa av dina prenumeranter kommer inte att få alla nyhetsbrev på grund av sina filter. Det finns dock en naturlig lösning för att minimera chanserna, och det är att skapa nyhetsbrev som inte ser ut som skräppost…
Hantera ditt nyhetsbrev manuellt?
Att skicka e-post är som bekant gratis, så du kanske funderar över varför du ska behöva betala för en tjänst när du själv kan skicka ut dem kostnadsfritt? Svaret är enkelt: att hantera ett nyhetsbrev manuellt är enormt tidskrävande. Bara en sådan sak som att hantera alla prenumerationsärenden manuellt, är ett hästjobb.
När du börja få många prenumeranter – fler hundra, kanske tusentals – börjar det dessutom bli jobbigt att skicka ut nyhetsbrevet. Det finns ingen bra lösning att göra detta via din vanliga e-postklient.
Dessutom tycker inte Internetleverantörer och webbhotell om när deras mejlservrar används till att skicka ut tonvis med mejl. Oddsen är att de misstänker dig för att spamma, och då löper du risk att få stora problem.
Jag har hört om Internetleverantörer som har stängt ner användarkonton på grund av just sådant här. Samma sak gäller webbhotell och liknande företag. I praktiken innebär det att du inte bara kan bli av med din Internetanslutning utan även få se din sajt stängas ner.
Givetvis är det här extremfall, och det är inget som händer var dag, men du bör ändå känna till risken.
Bra svensk tjänst för att hantera nyhetsbrev
Lägg ner tankarna på att hantera ditt nyhetsbrev manuellt. Jag säger detta av egen erfarenhet. När jag började med nyhetsbrev, i slutet av 90-talet, fanns det inga bra lösningar.
Jag har provat de allra flesta alternativen; att sköta allting manuellt genom att lägga till och ta bort e-postadresser från en stor textfil med prenumeranterna, med mer eller mindre lyckade programvaror som fungerade som e-postklienter avsedda för hantering av nyhetsbrev, och egenutvecklade lösningar.
Idag ser det annorlunda ut och det finns många olika tjänster som hjälper dig att hantera nyhetsbrev. TkJ.se använder den svenska Get a Newsletter, som är en prisvänlig helhetslösning som är föredömligt enkel att använda. Du betalar för hur många mejl du skickar per månad.

Get a Newsletter erbjuder bra statistik över till exempel hur många som har öppnat ditt nyhetsbrev – i realtid.
Du kan prova Get a Newsletter gratis – om du skickar max 100 mejl per månad betalar du ingenting. Det räcker dock inte långt när du börjar få prenumeranter. Men det gör att du kan testa tjänsten, lägga upp ett prenumerationsformulär på din sajt och så vidare. När du senare behöver skicka fler än 100 mejl, är det bara att uppgradera kontot.
För 79 kronor i månaden (Bronze) får du skicka 10000 mejl. Tänker du skicka ditt nyhetsbrev en gång i veckan kan du således ha 2000-2500 prenumeranter innan du slår i taket. Nästa konto, Silver, kostar 189 kronor i månaden och låter dig skicka iväg 25000 mejl. Gold-kontot ger dig 50000 utskick för 359 kronor.
Goda skäl att ha ett nyhetsbrev
Som bloggare finns det som sagt goda skäl till varför du ska ha ett eget nyhetsbrev. Det är inte alltid så lätt att sticka ut i bruset på nätet, varför det är viktigt att skapa en kontakt med dina besökare.
Om du lyckas få besökare som kommer via sökmotorer eller andra sajter, att skriva upp sig som prenumeranter på ditt nyhetsbrev, är det guld värt. Utan nyhetsbrevet är det inte säkert att besökaren någonsin återkommer.
I och med att du har deras e-postadress samt tillstånd att skicka ett nyhetsbrev till dem, kan du kontinuerligt skriva till dem och berätta om nya bloggposter och annat, för att få dem att klicka sig tillbaka till din sajt. Detta kommer helt garanterat att generera en hel del besökare varje gång du gör utskicket.
Men ett nyhetsbrev ger dig inte bara möjlighet att locka tillbaka surfare som annars kanske varit engångsbesökare. Även läsare som brukar besöka din blogg kontinuerligt är viktiga prenumeranter. Med hjälp av dina utskick påminner du dem om din blogg.
Innehållsmässigt behöver ditt nyhetsbrev bara ha ett urval av dina bästa bloggposter som publicerats sedan förra nyhetsbrevet. Lägg in rubrik länkad till artikeln på din sajt, samt ingressen. Mycket mer än så behöver du inte ha. För att göra nyhetsbrevet mer personligt och trevligt börjar du varje brev med en ledare.

Så här kan nyhetsbrevet från TkJ.se se ut när det skickas ut till våra cirka 9500 prenumeranter en gång i veckan.
Skicka nyhetsbrevet i HTML-format, för alla moderna e-postklienter kan hantera HTML-mejl sedan många år tillbaka. Responsen är betydligt bättre i ett snyggt HTML-nyhetsbrev jämfört med om du bara håller dig till ren text. Designen ska påminna om utseendet på din blogg, men det ska vara nedskalat och enkelt. Använd samma färgskala som sajten och återanvänd din logotyp, så prenumeranterna känner igen sig.
Fler besök med hjälp av nyhetsbrev
Nyhetsbrev genererar trafik både kort- och långsiktigt. Kort innebär att du i samband med att du postar ditt nyhetsbrev kommer att se en spik i besöksstatistiken. Många läser sin e-post hela tiden under dagarna, och när de får ditt nyhetsbrev och hittar något intressant, klickar de sig vidare till sajten.
På längre sikt förbättrar dina nyhetsbrev också trafiken – framför allt vad gäller återkommande besökare. Skickar du ut ditt nyhetsbrev kontinuerligt (en gång i veckan är bra) kommer du varje vecka påminna dina prenumeranter om din sajt och att den hela tiden uppdateras. Lång sikt innebär alltså att du fortlöpande påminner om dig. Ungefär som varumärkesreklam.
Get a Newsletter har bra statistik som du hittar under rubriken Rapporter. På den här sidan listas dina senaste utskick tillsammans med statistik över hur många av mottagarna som har öppnat brevet.
Låt dig inte nedslås av att långt ifrån alla mottagare öppnar ditt brev. Det finns massor av skäl till varför en stor del av dina prenumeranter inte har öppnat brevet.
Vad som är bra öppningsfrekvens är svårt att säga. Det varierar enormt. Jag har haft utskick med 90 procent öppningsfrekvens – men jag har också sett utskick som legat på 10 procent.
Få fler att läsa ditt nyhetsbrev
Du kan själv påverka öppningsfrekvensen på ditt nyhetsbrev genom att testa dig fram. Prova att skicka ut brevet vid olika tidspunkter; dels på olika dagar i veckan och dels vid olika klockslag på dygnet. Beroende på vad det är för typ av läsare du har, kan rätt tidpunkt ha väldigt stor betydelse.
En annan faktor som spelar stor roll är ämnesraden på nyhetsbrevet. Ett vanligt fel många gör, är att ha en intetsägande ämnesrad i stil med ”Nyhetsbrevet 13 maj 2014”.

Med tanke på hur mycket mejl vi får idag, krävs det att du sticker ut med ditt nyhetsbrev – och det enda du har att arbeta med är ärenderaden. Slarva inte med den!
Med tanke på vår dagliga mejlskörd är det ingen rubrik som lockar till öppnande. Att ha en sådan rubrik kan jämföras med ett tidningsomslag där det bara står ”Nyheter och artiklar”. Prova dig fram och håll koll på statistiken över öppningsfrekvens och hur många av de som öppnat brevet som även klickar sig vidare till en artikel.
Vill du lära dig mer om nyhetsbrev via e-post? Besök Nyhetsbrevsskolan så hittar du massor av artiklar!